REFLEKTIONER

En känsla. En vacker miljö. En intressant företeelse. Så många intryck. En del måste bara överföras till en målning.

Bilder och särskilt foton – en viktig inspirationskälla

Alla vet att många av oss som målar, får ”kli i fingrarna” av härliga bilder som passerar vårt öga. Man vill så gärna prova att göra en målning med bilden som idé. För min del målar jag både intuitivt och med inspiration från foton. Antingen är det foton som jag tagit själv, en närbild som kan fungera som underlag för en abstrakt målning till exempel. Eller, så råkar jag se ett foto som verkligen tänder målarlusten.

Den här målningen kom till i vintras när en god vän visade snöbilder som hon tagit. Hon är en mycket duktig fotograf. Jag fick OK på att använda en av bilderna som inspirationskälla. Så glad för det! Tack Lena! Under målningen döljer sig flera lager, bl a ett förälskat par under ett paraply som kysser varandra. De har laddat duken med känsla. Från kyssen till svanar, de vackra fåglarna som är varandra trogna livet ut.  Under det vita snötäcket döljer sig budskap i kollageform. De syns genom snön här och var. Om du tittar noga finner du både musik och dikter.

Kanske kan den här målningen ”A white day” få symbolisera trygghet och livslång kärlek. Tror det behövs i den tid vi lever i nu, en tid full av oro.