Den svårfångade inspirationen

Källan till konst är inspiration, lust att skapa och en tändande gnista. Många finner inspiration i naturen. Eller i kulturella traditioner, musik, litteratur eller samhällsfrågor. Det är en subjektiv och personlig process, detta ständiga sökande och utforskande som behövs för att ge kreativiteten näring.

För min del hämtar jag inspiration från flera källor: Genom att utforska material och tekniker bland annat. Experimenterandet leder fram till nya idéer och nya, ofta överraskande resultat. Till exempel, när jag började använda en begränsad färgskala, fick mina målningar ett helt nytt uttryck. Mer balans och harmoni.

Samarbete med andra kreativa personer är en stark inspirationskälla. Att måla tillsammans med andra är både roligt och givande och något jag ständigt gör. De målarträffar med gruppen Carpe Diem Art som några vänner och jag regelbundet hade före pandemin, blev till videomöten en gång i veckan där vi kan befinna oss var som helst för att måla tillsammans. Och vi fortsätter så, i dag i studiecirkelform.

Det är också intressant att utforska olika emotionella tillstånd, som glädje, sorg eller ilska, och sedan använda detta som en grund för att skapa konstverk.

Det är då mina målningar som jag gett rubriken ”Berättelser” oftast kommer till.

En kick-startare för inspiration är att lära nytt av andra konstnärer. Jag deltar ofta i olika kurser och work-shops för att få en nytändning i mitt skapande. Genom Internet är det ju möjligt att delta i utbildningar för konstnärer var som helst i världen.

Det är fantastiskt! Och det finns så många duktiga konstnärer som gärna delar med sig av sitt kunnande.

Ibland handlar målandet om att leka, testa nya tekniker, nya färgskalor, nya uttryckssätt. Som här. Genom att täcka bort områden över bilden och låta bakgrunden framträda så får man en negativ bild. En kul teknik. Ibland är det lite frustrerande för under den ljusa färgen döljer sig områden som jag gärna behållit men för att få ett visst slutresultat, måste man offra lite. ”Kill your darlings” är det väl man brukar säga.

För den som är intresserad, listar jag några av de konstnärer som jag blir inspirerad av. En del av dem har jag gått en eller flera kurser för, andra är helt enkelt där för att jag beundrar deras konst och för att de har något som tänder min gnista.